Psikolojik Faktörler Penisin Sertleşmesini Nasıl Etkiler?

İnsan cinselliği, biyo-psiko-sosyal bir süreçtir. Penisin sertleşebilmesi için biyolojik olarak sağlam olması yetmez. Ereksiyon mekanizmasında psikolojik faktörler de en az biyolojik ve organik faktörler kadar etkilidir. Erkeklerde cinsellik çoğu zaman performans ve skor odaklı yaşandığı için her zaman aynı performansı gösterememe korkusu performans anksiyetesi olarak adlandırılır ve sertleşme güçlüğünün sık görülen nedenlerinden birisidir.

Penis boyuna ilişkin takıntılar da erkeklerde sertleşme güçlüğüne yol açabilir. Bunlar dışında kaygı bozuklukları, depresyon gibi psikolojik sağlığı etkileyen durumlar, madde bağımlılığı ve alkolizm, çocukluk çağında yaşanan travmalar da sertleşme güçlüğünün belli başlı nedenleridir.

 

Penis Nasıl Sertleşir?

Penis, anatomik olarak gözenekli yapıya sahip bir organdır. Bu gözenekler cinsel uyarılma ile birlikte kan ile dolar ve peniste büyüme ve sertleşme olur. Cinsel uyarılma ile birlikte penisin sertleşebilmesi için, merkezi sinir sistemi tarafından sinirler aracılığı ile gönderilen sinyallere bağlı olarak atardamarlar genişler ve penise bol miktarda kan taşır. Aynı anda toplardamarlar daralarak penise gelen kanı geriye taşımaz ve penis içerisinde hapsolmasını sağlar. Yani sağlıklı bir sertleşme için öncelikle sinir ve damarların sağlıklı bir şekilde çalışıyor olması gerekir. Bunların yanında, hormonların (özellikle testosteron) da sertleşme sürecinde çok önemli rolleri vardır.

 

Sertleşmeme Sorunu Neden Olur?

Penisin sertleşmesi (ereksiyon) vücutta hormonların, sinirlerin ve damarların doğru çalışmasının yanında psikolojik faktörlerin de rol oynadığı oldukça komplike bir süreçtir. Penisin sertleşmeme sorunu da bu sürecin herhangi bir basamağında ortaya çıkabilen sorunlara bağlı olabilir. Yani sertleşme probleminin altında damarlar, hormonlar gibi biyolojik-organik sorunlar yatıyor olabileceği gibi problem tamamen psikolojik faktörlere bağlı da olabilir.

Kimi zaman da biyolojik sorunların üzerine psikolojik faktörler de eklenir ve durum daha karmaşık bir hal alır. Sorunun doğru bir şekilde çözülebilmesi için altta yatan sebebin ya da sebeplerin iyi analiz edilmesi gereklidir.