Kimler varikosel tedavisi olmalıdır?

Varikosel her zaman tedavi edilmesi gereken bir durum değildir.

Evli ve çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftlerde; klinik olarak saptanabile varikosel varsa, kadın faktörü araştırılmış ve bir sorun saptanmamışsa ya da spermiogram testindeki parametrelerden herhangi birinde bozulma varsa varikosel tedavi edilmelidir.

Evli olmayan yetişkin erkeklerde sperm parametrelerinde bozulma varsa tedavi uygulanmalıdır.

Genç yetişkinlerde, sperm parametreleri normal ise senelik spermiogram testi ile takip edilebilir, tedavi gerekmeyebilir.

Ergenlik çağında ise etkilenen testisin boyutları diğer testise göre küçük kalıyor ve testis gelişme geriliği gösteriyor ise tedavi gereklidir. Aksi halde yakın takip yeterli olacaktır.

 

Varikosel belirtileri nelerdir?

Varikosel genellikle herhangi bir belirtiye yol açmaz. Zaman zaman testis ağrısına neden olabilir.

Varikosel ağrısı genellikle fizik egzersizle ve fazla ayakta kalınca şiddetlenir. Günün ilerleyen saatlerinde şiddetlenme eğilimindedir ve uzanıp istirahat edince geriler. Zaman içerisinde varikosel ilerler ve skrotum içerisinde belirgin hale gelir.

Özellikle genç erkekler varikosel sperm kalitesini ve sayısını olumsuz etkileyebileceği için genellikle cerrahi olarak düzeltilir.

 

Varikosel nedenleri nelerdir?

Varikoselin kesin olarak belirlenmiş bir nedeni yoktur ancak testisin toplar damarları içerisindeki valflerin düzgün çalışmamasına bağlı olarak oluştuğu düşünülmektedir. Bu valflerin düzgün çalışmaması neticesinde toplar damarlarda genişleme olur, kirli kan testis ve etrafında birikir bu da sperm kalitesinde ve sayısında bozulmaya neden olabilir.

Varikosel, sol testis toplardamarının pozisyonundan dolayı genellikle sol tarafta oluşur. Ancak tek taraflı varikoselin her iki testiste de sperm üretimini bozabildiği bilinmektedir.