Her erkeklik hormonu takviyesi aynı mıdır?

Erkeklik hormonu vücutta her an sabit olarak salgılanan bir hormon değildir. Özellikle sabah saatlerinde erkeklik hormonu düzeyleri yükselir. Dışarıdan verilecek bir erkeklik hormonu takviyesinin de vücutta benzer şekilde sabah saatlerinde daha yüksek bir değerde olması ancak çok büyük oynamalar da yapmaması istenir. Özellikle ağızdan alınan erkeklik hormonu takviyelerinin karaciğer üzerine ciddi yan etkileri bulunduğu için artık nadiren kullanılmaktadır.

Belirli aralıklarla iğne olarak yapılan erkeklik hormonu takviyeleri ise yan etki açısından daha iyi olmalarına rağmen 3-4 haftada bir yapılan iğne ile stabil ve sabah saatlerinde artıp akşama doğru hafif düşen bir erkeklik hormonu düzeyini sağlamak mümkün olmamaktadır.Krem ya da jel şeklinde vücuda sabah saatlerinde sürülen ve tüm gün oradan yavaş bir şekilde emilen doğal erkeklik hormonu takviyeleri bu konuda hem etkinlik hem de yan etki azlığı nedeni ile öne çıkmaktadır.

 

Erkeklik hormonu prostat kanseri yapar mı?

Prostat kanseri erkeklik hormonu bağımlı bir tümör olmasına rağmen dışarıdan takviye olarak alınan erkeklik hormonunun prostat kanserine yol açmaz. Prostat kanseri olduğu bilinen kişilerde ise erkeklik hormonu takviyelerinin kullanımı çok tartışmalı bir konudur ve kullanılmaması önerilir.

 

Erkeklik hormonu düşüklüğü ne zaman tedavi edilmelidir?

Laboratuvar sonuçlarının yanında yazan normal erkeklik hormonu değerleri bu konuda bir kafa karışıklığı yaratmaktadır. 30 yaşındaki bir erkeğin normal değerleri ile 70 yaşındaki bir erkeğin normal değerleri aynı olamaz. Kaldı ki söz konusu olan erkeklik hormonu hormonu olunca normal kavramı da oldukça tartışmalı bir hal almaktadır çünkü erkeklik hormonu hormonunun herkesteki etkinliği de farklıdır. Biz sertleşme güçlüğü ve cinsel isteksizlik yakınmaları ile başvuran hastalarımızın erkeklik hormonu düzeyleri ile birlikte erkeklik hormonunun vücutta bağlandığı başlıca protein olan “seks hormonu bağlayıcı protein” düzeylerini ölçerek asıl etkin olan serbest erkeklik hormonu düzeyini hesaplıyoruz.

Eğer erkeklik hormonu düşüklüğüne bağlı bulgular ( cinsel istek azlığı, sertleşme güçlüğü, kemik erimesi, halsizlik, yorgunluk isteksizlik, sinirlilik…) mevcut ise erkeklik hormonu takviyesi yapılmalıdır.