Erkeklik hormonunun vücuttaki görevi nedir?

Erkeklik hormonu erkeklerde cinsel dürtüyü (libido) düzenler ve cinsel fonksiyonlar üzerine etkileri bulunur. Penisin sertleşmesi (ereksiyon) erkeklik hormonu düzeylerinden önemli ölçüde etkilenir. Bunun yanında erkeklik hormonuun, kemik yoğunluğu (dansite), vücut yağ dağılımı, kas kütlesi ve gücü, kırmızı kan hücreleri ve sperm üretimi üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır.

 

Kadınlarda erkeklik hormonu var mıdır?

Erkeklik hormonu kadın yumurtalıkları tarafından da üretilir. Kadında da cinsel isteğin düzenlenmesinde, kemik yoğunluğunda önemli etkileri olduğu düşünülmektedir. Kadınlardaki erkeklik hormonu miktarı erkeklerde bulunandan çok daha azdır.

 

Erkeklik hormonu yaşla birlikte azalır mı?

Erkeklerde erkeklik hormonu üretimi henüz anne karnında iken başlar, ergenlik (puberte) dönemde artar ve sonraki 10 yıllık dönemde en yüksek seviyelerine çıkar. 30-40 yaşlarından itibaren erkeklik hormonu seviyeleri giderek azalmaya başlar. Erkeklik hormonunun belirli bir düzeyin altına inmesi ile birlikte vücutta erkeklik hormonu eksikliğine bağlı bulgular ortaya çıkabilir. Bu düzey yaşa göre ve kişiden kişiye değişiklikler göstermektedir.