Erkeklik hormonu düzeyleri egzersizle ilişkili midir?

Egzersiz genel olarak yağ kitlesini azaltıp kas kitlesini arttırdığı için erkeklik hormonu düzeylerini arttırır. Ancak özellikle erkeklik hormonu seviyesini yükselttiği bilinen egzersizler bacak, sırt ve göğüsteki büyük kas gruplarını güçlendiren egzersizlerdir. Bunun yanında patlayıcı kuvveti arttıran HIIT antremanların da erkeklik hormonu düzeylerini arttırdığı bilinmektedir.

 

Erkeklik hormonu prostat kanseri yapar mı?

Prostat kanseri erkeklik hormonu bağımlı bir tümör olmasına rağmen dışarıdan takviye olarak alınan erkeklik hormonunun prostat kanserine yol açmaz. Prostat kanseri olduğu bilinen kişilerde ise erkeklik hormonu takviyelerinin kullanımı çok tartışmalı bir konudur ve kullanılmaması önerilir.

 

Erkeklik hormonu düşüklüğü ne zaman tedavi edilmelidir?

Laboratuvar sonuçlarının yanında yazan normal erkeklik hormonu değerleri bu konuda bir kafa karışıklığı yaratmaktadır. 30 yaşındaki bir erkeğin normal değerleri ile 70 yaşındaki bir erkeğin normal değerleri aynı olamaz. Kaldı ki söz konusu olan erkeklik hormonu hormonu olunca normal kavramı da oldukça tartışmalı bir hal almaktadır çünkü erkeklik hormonu hormonunun herkesteki etkinliği de farklıdır. Biz sertleşme güçlüğü ve cinsel isteksizlik yakınmaları ile başvuran hastalarımızın erkeklik hormonu düzeyleri ile birlikte erkeklik hormonunun vücutta bağlandığı başlıca protein olan “seks hormonu bağlayıcı protein” düzeylerini ölçerek asıl etkin olan serbest erkeklik hormonu düzeyini hesaplıyoruz.

Eğer erkeklik hormonu düşüklüğüne bağlı bulgular ( cinsel istek azlığı, sertleşme güçlüğü, kemik erimesi, halsizlik, yorgunluk isteksizlik, sinirlilik…) mevcut ise erkeklik hormonu takviyesi yapılmalıdır.