HPV, cinsel yolla bulaşan ve oldukça yaygın görülen bir virüstür. HPV enfeksiyonu pek çok genç kadın ve erkeğin kabusu olmakta, yaşamlarını altüst etmektedir. Oysaki HPV doğru takip ve tedavi ile kontrol altına alınabilen, bilinçli olunduğunda korunması mümkün olan bir hastalıktır. HPV ve genital siğil sorununuz var ise mutlaka yakınınızdaki bir uzmandan yardım alınız. Uygun tedavi, yakın takip, deneyim ve doktor hasta uyumu ile HPV‘ye bağlı genital siğiller başarılı bir şekilde ortadan kaldırılabilir.

Genital Siğil Nedir?

Genital siğiller Human Papilloma Viruslerin (HPV) yol açtığı, genellikle genital bölgelerde oluşan yüzeyden hafif kabarık, kimi zaman karnabahar şeklinde tarif edilen, cilt renginde ya da koyu renkli olabilen lezyonlardır. Genital kondülom, Conduloma acumunata adları ile de bilinirler. Genital siğiller, günümüzde tüm dünyada en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık olarak kabul edilmektedirler. Genital siğiller hem kadın hem de erkeklerde oluşabilirler. Erkeklerde sıklıkla penis cildi, skrotum, kasık bölgesi ya da anüs çevresinde; kadınlarda ise vulva, vajina duvarı, kasık bölgesi ya da anüs çevresinde görülebilirler.

HPV nedir?

HPV, Human Papilloma Virüs adı verilen bir virüs ailesinin kısaltılmış adıdır. HPV’nin bugün için tanımlanmış 170 den fazla tipi vardır. Bunların yaklaşık 40 tanesi cinsel yolla bulaşarak insanlarda hastalık oluşturur.

HPV enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu herhangi bir bulgu vermez ve yaklaşık 2 yıl içerisinde vücuttan temizlenir. Ancak kimi zaman HPV enfeksiyonuna bağlı olarak tedavi gerektiren genital siğiller, kimi zaman da ilerleyen dönemde kansere dönüşebilen lezyonlar oluşur.

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV büyük oranda cildin cilde direkt teması ile bulaşır. Sıklıkla genital bölgelerde bulunan bir hastalık olduğu için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilir.

Nadiren de olsa havuz kenarları, duş gibi çok kişinin kullandığı ortamlardan indirekt temas ile bulaş olabildiğine dair az miktarda yayın vardır. Genel olarak bilinen HPV’nin narin bir virüs olduğu ve vücut dışında uzun süre canlılığını sürdüremediğidir.

Vücudun bir bölgesinden başka bölgesine bulaş olabilmektedir. Özellikle genital bölge tıraşı sırasında mevcut lezyonlar yayılabilir. Jilet, tüy dökücü kremler ve ağda gibi cilde zarar verecek yöntemlerden kaçınmak bu yüzden önemlidir.

HPV Belirtileri Nelerdir? Ne Zaman Bir Cinsel Sağlık Kliniğine Müracaat Etmeliyiz?

  • Vajina, penis veya makat çevresinde 1 veya daha fazla ağrısız lezyonlarınız varsa (bunlar kimi zaman karnabahar şeklinde olabilirler),
  • Cinsel organda veya anüste kaşıntı veya kanama varsa,
  • Normal idrar akışında akışınızda bir değişiklik (örneğin, yanlara doğru işeme) varsa,
  • Belirtileriniz olmasa bile, genital siğilleri olan cinsel bir partneriniz varsa,

HPV enfeksiyonunuz olabilir.

Bu belirtilerden bir veya daha fazlasına sahipseniz bir cinsel sağlık kliniğine başvurmanız gerekir.

Uygun tedavi ile siğillerinizden kurtulabilirsiniz ve HPV enfeksiyonunundan kurtulmak için yardım alabilirsiniz.

HPV Kanser Yapar Mı?

HPV pek çok farklı alt tipi olan bir virüs ailesinin genel adıdır. Bazı HPV türleri vücutta siğiller oluştururken bazıları da zaman içerisinde hücrelerin yapısını bozarak kansere yol açabilmektedir. HPV enfeksiyonu en sık rahim ağzı kanserine yol açmaktadır. Bunun yanında anal kanserler, penis kanseri bazı ağız ve boğaz kanserleri de HPV ile ilişkilidir.

HPV Nasıl Tedavi Edilir?

Bugün için günlük kullanımda HPV ye etkili bir ilaç bulunmamaktadır. HPV nin oluşturduğu siğiller yakılarak, dondurularak ya da çeşitli kremler ile tedavi edilebilirler. Bunun yanında vücudun bağışıklık sistemini güçlendirecek tedaviler de tedavide önem taşımaktadır.

HPV'den Kurtulmak Mümkün Mü?

Eski bilgi HPV bir kez bulaştığı zaman vücutta kalıcı olacağı yönündedir. Oysa ki cinsel yaşamı olan bireylerin yaklaşık %60 ila %80 i yaşamlarının bir dönemde bu virüsle karşılaşmakta ve kendi vücut dirençleri ile bu virüsü yenmektedir. HPV büyük oranda 2-3 yıl içerisinde vücuttan temizlenir. Ancak kimi zaman bu mümkün olmamakta ve vücutta kalıcı hale gelmektedir. Bu durumda da yıllar içerisinde hücrelerde oluşturduğu değişikliklere bağlı olarak kansere neden olabilmektedir.

HPV Siğilleri Sürekli Tekrarlamaya Devam Edecek Mi?

Hayır. Ancak bu siğillerin tekrarlamasından biran önce kurtulmak için her yeni çıkan siğil vakit kaybetmeden tedavi edilmeli, vücut direncini yükseltecek gıdalar, besin takviyeleri kullanılmalı ve genital bölgenin temizliğinde jilet, ağda, tüy dökücü krem gibi cildi tahriş eden yöntemlerden kaçınılmalıdır.

HPV Tedavisi Olduktan Sonra Bulaştırıcılık Devam Eder Mi?

Genital siğillerin tamamı tedavi edildikten sonra bulaştırıcılık büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Ancak kadınlarda rahim ağzında, erkeklerde idrar kanalı içerisinde virüs olması durumunda bulaştırıcılık devam eder. Böyle bir durumun varlığı idrar kanalı içerisinden alınacak sürüntü örneğinden yapılacak testle anlaşılabilir.

Erkeklerde HPV Testi Yapılır Mı?

Erkeklerde var olan siğillerden virüs tipi tayin etmek mümkündür. Bunun dışında aktif siğil bulunmuyorsa üretra (idrar kanalı) içerisinden sürüntü örneği alınarak virüs araştırılması yapılabilmektedir.

HPV Aşısı Ne Kadar Koruyucu?

HPV, 150’nin üzerinde bilinen tipi olan bir virüs ailesidir. Mevcut aşılar bu tiplerin hepsine karşı koruma sağlamaz ancak en sık görülen tiplere karşı koruyucu oldukları için yaygın olarak kullanılmakta ve HPV’ye bağlı hastalıkların kontrolünde önemli yer tutmaktadırlar. Şu an kullanılan 3 tip HPV aşısı bulunmaktadır. 2’li aşı en sık kansere neden olan HPV tip 16 ve 18 e karşı koruyucudur. HPV 16 ve 18 rahim ağzı kanserlerinin %70’inden sorumludur. 4’lü aşı ise HPV 16 ve 18’e ek olarak genital siğillerin yaklaşık %90’ından sorumlu tutulan tip 6 ve 11’ e karşı da koruyuculuk sağlamaktadır. 9’lu aşı olarak bilinen aşı henüz ülkemizde bulunmamaktadır ve Tİp6, 11, 16, 18’ e ek olarak HPV tip 31, 33, 45, 52, 58’e karşı da koruyucudur.

Genital Siğillerim Var, Aşı Olmalı Mıyım?

HPV aşısı, vücutta bulunan virüs tipine karşı etkili değildir. Ancak çok fazla tipi olan HPV’nin sık görülen diğer tiplerine karşı koruyuculuk sağlayacaktır. Bunun yanında var olan siğillerin yayılmasını önlediğine dair görüşler de bulunmaktadır.

HPV Aşısı Çocuklara Yapılır Mı?

Dünyada pek çok ülkenin aşı programlarında HPV aşısı 12 yaş kız çocuklarına 2 doz şeklinde uygulanmaktadır. Ülkemizde ulusal aşı programımızda henüz bu aşı bulunmamaktadır ancak 15 yaş altı çocuklara 0 ve 6. aylarda 2 doz şeklinde uygulanmasını tavsiye ediyoruz. 15 yaş üstünde ise 0-2 ve 6. Aylarda olmak üzere 3 dozluk aşılama gereklidir.

HPV Aşısı Erkeklere Gerekli Mi?

HPV aşısı kanser yapan tiplerin yanı sıra genital siğillerden sorumu HPV tiplerine karşı da koruyucudur. Erkeklerde sık görülen HPV siğillerinden korunmak için HPV aşısı yapılmasını öneriyoruz.

HPV Siğillerinin Tedavisi Hangi Yöntemle Yapılmalı?

Temel olarak genital siğil tedavisi için 2 yöntem vardır. Bunların ilki siğilli dokunun tahrip edilmesi şeklindedir. Siğilli bölge elektro koter ile yakılarak tahrip edilebileceği gibi dondurularak ya da lazer ile yakılarak da yok edilebilir. Kimi zaman asit içerikli ilaçlar da kimyasal olarak siğilli bölgeyi yakmak için kullanılabilmektedir. Elektrokoter ile yakma işlemi tek seansta mevcut tüm siğilleri yok edebildiği için dondurmaya göre daha avantajlı bir yöntemdir.

Siğil tedavisinde bir diğer yöntem de siğilli bölgede immün sistemi harekete geçirmeyi hedefleyen lokal olarak siğil üzerine sürülerek kullanılan ilaçlardır. Ancak bu ilaçlarda sorun tedavinin uzun sürmesi ve ilaç doğru kullanılmadığı takdirde tedavi başarısının düşmesidir.

Genital Siğillerin Tekrarlaması Nasıl Önlenir?

Genital siğil sıklıkla tekrarlayabilen bir hastalıktır. Aslında uygun bir tedavi uygulandı ise çoğu kez yeni çıkan siğiller eski siğillerin yerinde değil başka cilt bölgelerinden çıkarlar. Siğillerin kanatılmasından kaçınmak gereklidir. Çünkü kanayan siğiller etrafa çok fazla virüs yayarlar ve bu da başka cilt bölgelerine bulaşmasına neden olabilir. Virüs genellikle tahriş olmuş cilt bölgelerinden bulaşır. Bu nedenle gential bölgenin temizliğinde jilet, ağda, epilasyon ve tüy dökücü krem kullanımından kaçınılmalıdır. En uygun yöntem, kılların bu iş için geliştirilmiş makineler yardımı ile tahriş edilmeden kesilmesidir.

Ayrıca her çıkan yeni siğil vakit kaybetmeden tedavi edilmeli, başka bir alana bula riski azaltılmalıdır. Bunlar dışında siğil tekrarlamasının önlenmesinde vücudun savunma mekanizmalarının büyük önemi vardır. İmmün sistemi güçlü tutmak için sigara tüketiminden kaçınılmalı, immün sistemi güçlendirici ilaçlar, vitaminler ve gıda takviyeleri kullanılmalıdır.

Genital Bölgede Siğiller Kansere Yol Açar Mı?

Pek çok farklı HPV tipi mevcuttur. Siğile yol açan tipler ile kansere yol açan tipler birbirinden farklıdır. Ancak birden fazla tip virüsle enfekte olasıdır bu nedenlerle özellikle kadınlar genital siğilleri var ise düzenli jinekolojik muayene yaptırmalıdırlar.

HPV Tip 16 ve 18 Mutlaka Kansere Yol Açar Mı?

Hayır. HPV ile enfekte kişilerin büyük çoğunluğunda bağışıklık sistemi sayesinde ortalama 2 yıl içerisinde virüs vücuttan temizlenmektedir. Küçük bir grupta virüs kalıcı olur. Bu hasta grubu kanser gelişimi açısından risk altındadır. Ancak, yakın takip ve kontroller sayesinde ortaya çıkan kanserler erken dönemde tanınabilmekte tamamen temizlenebilmektedir.